Хиновски: Искът на „Атомстройекспорт” съвпада с референдума

Моментът на предявяване на претенции от страна на руската компания не е случайно, смята експертът

112 ~ 1 мин. четене

Не е случайно, че искането на „Атомстройекспорт” България да плати неустойки в размер на 1 млрд. евро затова, че страната ни е отказала да строи АЕЦ „Белене”, съвпада с искането за референдум за централата. Искът ще се опита да наклони везните в полза на „за” АЕЦ „Белене”. Това заяви председателят на Български енергиен форум Иван Хиновски пред БНР.

Той посочи, че претенциите на Москва не са изненада. По думите му Русия е разчитала много на този проект, тъй като е трябвало да бъде един от пилотните руски проекти от този тип.

Според Хиновски това е абсолютно недоказуем иск. Той обясни, че сумата може да се обори при наличието на добри адвокати, тъй като фактически строителството все още не е започнало. България има един сериозен аргумент във всички бъдещи спорове, който всеки европейски съд ще приеме - все още я няма най-важната част от проекта, няма пълна документация, заяви експертът.

Той припомни за писмо, което е било изпратено през 2008 година точно при старта на проекта. То е било адресирано до тогавашния министър председател Сергей Станишев и президента Георги Първанов. В него специалистите алармирали, че ескалация на претенции от руска страна ще има. Още тогава ни стана ясно, че ако този проект спре, към България ще потекът много тежки претенции за неустойки, каза Хиновски.

Подкрепи Economic.bg