Холандия гласува за единна Европа

Победители от вчерашните избори са двете про-европейски партии - Народната партия за свобода и демокрация и Партия на труда

92 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Избирателите в Холандия отхвърлиха напълно възможността за излизане от Европейския съюз и отказ от еврото, като не гласуваха за крайнодясната Партия на свободата. Формацията на Герт Вилдерс получава едва 15 места 150-местния парламент - с 9 по-малко от предишните избори.

Победител във вчерашните избори, е Народната партия за свобода и демокрация на премиера Марк Рюте. Тя ще има 41 депутати в 150-местния парламент - с 10 повече, отколкото след предишните избори. Рюте посочи, че това е най-добрият резултат в историята на партията му. Анализаторите свързват този успех с проевропейската й позиция и подкрепата на политиката за строга финансова дисциплина.

На второ място се нарежда е ляво-центристката Партия на труда на Дидерик Самсон, която печели 39 места или с 9 повече.

Двете партии ще получат повече места в парламента, отколкото им отреждаха социологическите агенции преди изборите. Това е ясен знак, че холандските избиратели подкрепят политиката на премиера Рюте. Изборите в сряда бяха разглеждани като сериозен тест за политиката на строга финансова дисциплина и участие на Холандия в спасителните фондове на Европейския съюз.

Третото място си поделят две партии, представляващи двата политически фланга. С 15 мандата ще разполагат Социалистическата партия на Емил Румер, която запазва досегашното си представителство.

Толкова спечели и крайнодясната Партия на свободата на Герт Вилдерс, която е най-големият губещ на тези избори. Политолозите свързват неуспеха на крайната десница с призивите й за излизане от ЕС и отказ от еврото.

С 13 депутати в новия парламент ще разполага Християндемократически призив, с 12 - Демократи-66. Зелените губят 7 депутатски места и ще бъдат представени в новия парламент само с трима депутати. Новак с два мандата е партията "50 плюс", защитаваща правата на възрастните хора.

Избирателната активност е била 73 на сто - малко по-ниска от изборите през 2010 г., когато беше 75 на сто. Още от края на Втората световна война нито една холандска политическа сила не е печелила абсолютно мнозинство в парламента, необходимо за съставянето на еднопартийно правителство. За парламентарно мнозинство са необходими най-малко 76 мандата.

Подкрепи Economic.bg