Христов: Няма риск за финансовата стабилност

Общият размер на фискалния резерв в момента е около 3 млрд. лв

88 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Спадът на фискалния резерв е нормална тенденция в началото на годината, заради по-големите лихвени плащания. Това обясни финансовият министър Калин Христов, цитиран от БНТ. Той е категоричен, че риск за правителствения портфейл и финансовата стабилност няма.

За последната седмица резерва е намалял с около 700 млн. лв и според последните данни на БНБ депозитът на правителството е 2,7 млрд. лв. Според експерти в търговски банки са депозирани около 300 млн. лева. Така общите резерви на държавата в момента са около 3 млрд. лв.

"Фискалният резерв има ролята да позволява правителството във всеки един момент да може да си посрещне плащанията, т.е. той трябва да се изменя, няма никакво необичайно поведение на фискалния резерв", коментира Христов.

В края на февруари фискалният резерв е бил дори на по-ниско ниво от 2.4 млрд. лв., като според Христов хазната ще се попълни през втората половина на годината. 

"Резервът не е част от валутния борд, затова БНБ има отделни резерви и те в момента са на едни от най-високите исторически високи нива, т.е. по отношение на валутния борд няма и не може да има никакви съмнения", подчертава Калин Христов.

Подкрепи Economic.bg