Христов: Трябва да определим неефективните разходи

Механично рязане на инвестиции не е задължително да има положителен ефект за икономиката, подчерта финансовият министър

100 ~ 2 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Трябва да определим разходите, които се използват най-неефективно и да се пренасочат. Търсим максималният ефект от тези разходи. Това заяви в ефира на БНР Калин Христов, служебен министър на финансите. Той уточни, че ролята на финансовия министър е да прецени намаляването на разходите, които са свързани с определени тежести за обществото.

„Ние нямаме привилегия да съставим собствен бюджет. Ще изпълняваме приетия бюджет с параметрите, които са заложени в него. Трябва да направим максимално възможното да съберем приходите“, отбеляза Христов. „Когато се смята, че трябва в кратък период да се направи определена политика, различна от написаното в бюджета, трябва да се реши кои разходи трябва да бъдат намалени“, коментира още той.

Христов отбеляза, че възстановеното ДДС е най-ниското в момента от 2008 г. насам, като в последните 5 години не е имало такъв проблем. За дефицита финансовият министър подчерта, че той не трябва да ни притеснява. „По принцип в първите месеци на годината той е по-висок поради характера на данъчните приходи. Ние можем да изпълним дефицита, който е заложен в бюджета от 1.3%. Има и еднократни фактори, които влияят на дефицита в първото тримесечие, това са промени в някои данъчни закони, направени миналата година, които изместват по-напред във времето някои данъчни приходи, като данък върху осигуровките и данък върху корпоративните печалби“, каза още служебният министър. 

Калин Христов каза, че инвестициите създават и дългосрочен потенциал за растеж на една икономика. Той посочи, че по принцип механично рязане на инвестиции не е задължително да има положителен ефект за икономиката, в повечето случаи има отрицателен ефект, а въпросът не е да решиш нещо механично, а да премислиш ефектите. „Когато предлагаме нещо, трябва да премислим целия ефект от него. Може да се търси оптимизация от разходите за инвестиции и разходите за издръжка, които не във всички случаи са най-ефективните, те могат да бъдат пренасочени като ресурс за подпомагане. Въпросът е следващата седмица да се вземе решение за точния размер на сумата. Тя ще бъде определена така, че съкращенията в разходите за издръжка да не водят до дестабилизация в съответните министерства. Не може да търсим механично съкращаване на разходи, просто за да постигнем някакъв размер, който някой е изчислил без да погледне цялата картина. Следващата седмица ще има решение“, категоричен е финансовият министър. 

„Ние сме просто служебно правителство, което трябва да изпълни задачите, които са му зададени по Конституция“, поясни още Христов. 

Подкрепи Economic.bg