Христов: Заеми ще се теглят само в рамките на бюджета

Според финансовия министър в служебния кабинет през 2013 г. икономическият растеж съвсем реалистично може да достигне 1.5%

132 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Работим в рамките на приетия бюджет. В него е записано ясно, че може да има финансиране до 2 млрд. лв., защото в бюджета има 1 млрд. лв. дефицит и 1 млрд. лв. падеж на ДЦК, които трябва да бъдат финансирани. Това каза служебният министър на финансите Калин Христов, на церемонията по предаване на управлението на министерството, предаде репортер на Economic.bg

Според Христов е напълно реалистично икономическият растеж през тази година да достигне 1.5%. "Ще си призная, че всъщност от 2 часа съм министър и нямах време да говоря с изследователския екип на Министерството на финансите и не знам тяхната прогноза за икономическия растеж за тази година. Исторически погледнато обаче финансовото министерство и БНБ имат близки отношения и като, а като се базирам на международните институции, които коментират българската икономика, средното разбиране за растеж през тази година е около 1-1.5%", каза новият финансов министър. Той уточни, че това е условна прогноза и се базира изцяло на едно възстановяване на икономиката на Еврозоната през втората половина на 2013 г.

"Министър-председателят каза, че при наличие на възможни резерви, може да се мисли за увеличение на доходите. Трябва да видя дали има наличие на възможни резерви", коментира още Христов.

"Икономиите от инвестиции основно са идвали от факта, че част от разходите за инвестиции са свързани с усвояване на определени европейски фондове. Ако там има нереализирани проекти, това механично води до спестяване. Бюджетът има акцент към инвестиционни разходи", добави той.

Подкрепи Economic.bg