Хърсев: Няма основание КТБ да бъде обявена в несъстоятелност

Оздравяването и стабилизирането на банката е възможно, смята финансистът

Хърсев: Няма основание КТБ да бъде обявена в несъстоятелност
Автор: Божидара Иванова

"Няма нито едно основание, което да налага и до момента КТБ да бъде обявена в несъстоятелност. Загубата в случай на несъстоятелност ще бъде и за държавата – пряка и косвена, да не говорим за клиентите и вложителите, за които ще бъде несъизмеримо по-голяма отколкото всички предполагаеми разходи по повод оздравяването на банката". Това заяви финансистът Емил Хърсев, цитиран от БНР.

Той е част от Инициативния комитет за решаване на кризата с КТБ. По думите му особения надзор, който се провежда, показва, че оздравяването и стабилизирането на банката е възможно и за това трябва да се работи.

"БНБ не бих казал, че не прави нищо. Но за съжаление, тези решения, които изискват отговорност, поемане на финансов риск, очевидно не се взимат. Предполагам, че изчакват да получат подкрепа от един парламент, от бъдещо правителство с постоянен мандат. Това се отразява негативно", коментира финансистът. Той поясни, че става дума за сума, която БНБ има и с която позициите на КТБ ще се подобрят и финансовата институция ще започне да работи.

"Това би подобрило позициите на КТБ и би възстановило веднага работата на по-малката търговска банка - "Виктория", и нейните клиенти биха получили достъп до парите си веднага. Самите одитори, които бяха назначени от БНБ, също подкрепят този извод", каза Хърсев.

По повод предложения от Оманския фонд план за оздравяване на КТБ, Хърсев коментира, че не е ясно в момента акционерът какъв ресурс предлага и не е ясно как вижда въпросът за държавната помощ.

"Ако банката изпадне в несъстоятелност означава, че държавата очевидно ще похарчи едни пари, за да възмезди първо гарантираните вложители, второ – ще загуби средства – общински, държавни, всички министерства, които се намират в тази банка. Да допуснем, че примерно общите загуби в този случай на държавата ще са примерно 4 млрд. лв. Идва инвеститорът и казва "Имам 1 млрд. лв." - разбира се, че трябва да му предложим поне 3 млрд. държавна помощ поради простата причина, че така губим 3 млрд., а не 4 млрд. лв. Дори в лошото има по-добро“, обобщи Хърсев.

Коментари: 0