И "Енерго-Про" иска 7-9% скок на тока

Така и трите енергийни компании са единни за увеличение от 1 юли

160 ~ 2 мин. четене

С минимум 7-9% трябва да се повиши цената на тока. Това каза във Варна управителят на "Енерго-Про" Стефан Абаджиев, съобщи БТА. 

Миналата седмица стана ясно, че подобно е намерението и на доставчика на ток в Югоизточна България – ЕВН. 
ЧЕЗ също обмисля да поиска поскъпване на тока минимум в размер процента на инфлацията.

Енерго Про все още не е подготвило окончателно анализа, който ще представи пред ДКЕВР, но Абаджиев посочи, че добре би било, ако нивата на цените на тока бъдат върнати отпреди март 2013 г. Според него обаче това не означава, че дружеството ще иска 12,7% увеличение на цената на еленергията.

След февруарските протести от 2013 г., стойността на битовата електроенергия беше намалена на три пъти – през март  2013 г. с 6,2%, през август с 3,8%, и в края на годината с още 2,7%. 

От ЕРП-то заявиха, че увеличението на цената на тока е необходимо, тъй като през 2013 г. от държавния регулатор не са признали никакви разходи на компанията, а тя е инвестирала 30 млн. лв. в поддръжка на качеството на съществуващата въздушна мрежа.

Според Абаджиев това е абсолютният минимум, под който няма как да се падне и, ако през тази година не се промени ценообразуването и начинът на признаване на разходите, то мрежата няма да издържи и качеството на тока ще се влоши.

Сметките за януари в Североизточна България са с 23,2% по-ниски в сравнение със същия месец на 2012 г., сочат разчетите на ЕРП-то. 64% от потребителите трябва да платят под 50 лева, а 17% са със сметки над 100 лева.

Миналата седмица министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев декларира, че тази година цената на тока няма да се увеличава, нито за бита, нито за бизнеса.

Енергодружествата са длъжни по закон на 28 февруари да обявят ценовите си намерение за тарифите от 1 юли, когато традиционно регулаторът решава какви да са цените в енергетиката.

Преди седмица и от ЕВН, което обслужва югоизточна България, също обявиха, че ще поискат поскъпване с около 9 на сто на цените.

ЧЕЗ също обмислят да поискат поскъпване, но засега не са назовавали цифри.

Подкрепи Economic.bg