Овладяхме кризата с бежанците

Защо вот на недоверие се иска сега, след като всички партньори отчитат изключително сериозния напредък на България, попита вътрешният министър Цветлин Йовчев

184 ~ 2 мин. четене

Кризата с бежанците ни удари. Държавата и системата не беше подготвена за това, нямаше достатъчен капацитет в местата за настаняване, административен капацитет, нямаше план за засилената миграционна вълна. Нямаше добра комуникация с европейските институции.

Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, при дебатите по вота на недоверие на Министерския съвет с министър-председател Пламен Орешарски за провала на правителството в областта на вътрешната сигурност и обществен ред, цитиран от Фокус. „Не е ясно защо трябваше да подкрепим дъблинското споразумение. Не е ясно кой и защо реши, че сме съгласни с релокация, но само ако тя е върху добра основа.

Бяха пренебрегнати 114 документа, в които се посочва тази опасност”, посочи министърът. „Ограничихме драстично броя на нелегалните емигранти, драстично увеличихме броя на принудителното извеждане от страната. Направихме така, че много по-устойчиво да управляваме процеса. Увеличихме с 3000 места капацитета в Държава агенция по бежанците”, поясни той.

„Овладяхме кризата. Защо вот на недоверие се иска сега, след като всички партньори отчитат изключително сериозния напредък на България, въпреки действията на някои хора да клеветят и маскарят собствената си страна”, попита Йовчев. „Готвим закон, в който няма значение дали има силов вицепремиер, а ще има механизми, с които да се управляват кризи като тази. Има готов анализ на ДАНС за слабостите за терористичния акт в Сарафово”, заяви Йовчев.

„При наводнението в село Бисер така и не се разбра чия е вината, кой и защо не е реагирал на сигналите, но гледахме как гордо се возят в бронирана техника. Нямаше мерки, които да гарантира, че това няма да се случи пак”, посочи Цветлин Йовчев.

„Имаше разбит агентурен модел. В резултат на това сътрудниците на МВР намаляват с около 25 %. Неефективно управление на ресурсите, в много случаи ресурсите са изтичали в неправилна посока”, каза още той.

Подкрепи Economic.bg