"И аз исках да управлявам във време на растеж, но ми се случи в криза"

Бойко Борисов, министър-председател в оставка

Цитат на деня:

76 ~ 3 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

"И аз исках да управлявам във време на растеж, каквато беше 2007-2008 година, но ми се случи в най-тежката финансова криза".

Това е заявил премиерът в оставка Бойко Борисов пред министрите си на днешното заседание на кабинета, става ясно от публикуваната по-късно стенограма.

След като посочва, че "техният щаб" (т.е. на опозицията) е организирал удара срещу правителството, Борисов заявява: "Ние улисани да направим „Дунав мост 2“ до май месец, да изкараме магистрала „Тракия“ до май месец, да отпуснат парите за „Струма“, да свършим куп неща, пропуснахме тези процеси, които вървят. И стрелбата по Баретата, Буда в кавички, след това няколко изказвания на Станишев и Лютви Местан за мир, за напрежение и по другия начин, че ще си ходим".

Премиерът в оставка подозира и, че "някаква завера" се е случила със сметките на тока. "Не може в най-тежкото време в зимата да направят 38-45 дни отчетен период, вместо на по 5, на по 10, на 15 дни да го правят. И тук виждате и ДКЕВР с тези трикове, които са направили. Просто пропиляхме и пропуснахме време. Това можеше ние да го отреагираме".

"Да, имам грешки", признава Борисов – "Можеше всичко това особено в енергетиката още преди две години да сме го приключили. Сгрешихме. Колко министри сменихме, я погледнете. При всеки пробив или всяко откриване на недостатъчно ефективна дейност сме го променяли и това всичко е идвало вследствие на гражданските искания. И аз отидох и им сдадох властта, сдадох цялата власт. До вчера говореха, че контролираме всичко, сега нито контролираме парламент, нито контролираме Министерски съвет, Президентът си има своя политика, да преценява каквото иска, това да прави, той е държавен глава".

ГЕРБ минава на друга вълна

"След тези заседания вече ще сме на друга вълна, да спрем да се разправяме с тези политически лидери, защото всъщност вече на хората толкова им омръзнаха цифри. Той всеки ден казва – задължиха държавата, дългове, а то е точно обратното. Но хората вече това не ги интересува", заключва Бойко Борисов и казва на екипа си министри, че трябва да се смени насоката.

"Оттук нататък трябва да се мисли върху две неща, защото явно инфраструктурата им харесва на хората, но не достатъчно. Трябва да се мисли как да се раздвижи икономиката, да се повишат доходите, да се намали безработицата. Оттук насетне това трябва да ни бъде във всяко едно говорене. На хората им омръзна да се дрънкаме с този и онзи. В края на краищата ние трябва да сме готови в следващите месеци да кажем какво може реално да се направи и как трябва да стане. Вече всеки, който се занимава с управление знае, че едно правителство може да има три-четири приоритета, повече не може да изпълни, това е написано във всяка книга", заявява премиерът в оставка.

"Но ние нямаме нищо от днес – никаква власт. И медиите са го правили нарочно. И аз като съм казвал и когато са ме питали в Брюксел, съм казвал, че ние нямаме нито една медия, ние не ги караме тези няколко, които брутално ни хвалеха, за да създадат това усещане и да се говори на тази тема, сега са водачи на протестите. Но хубаво, че и това се забеляза в Брюксел и този мит ми падна от гърба – и за диктатор, и за контрол върху медиите. Нали щяха да изкарват дела, дела, дела…. Какво ще изкарат….? Петнадесет-шестнадесет години вече съм на различни постове, все изкарват и все нищо не могат да научат, защото няма, това е единствената причина.

В това отношение е много важно да говорите с хората. Направили сме толкова много, че има какво да можем да направим още. Какви ще са форматите, само хората решават."

Подкрепи Economic.bg