Иде "Мерколанд" - Франция и Германия нямат избор

Новият френски президент и германският канцлер трябва да живеят в добро разбирателство

Снимка: Колаж Антон Ковачев

6630 ~ 3 мин. четене

Даниел Аронсон, Франс Прес

Ангела Меркел нямаше желание той да спечели. При все това социалистът Франсоа Оланд, победител във френските президентски избори, и консервативната канцлерка нямат избор, освен да живеят в добро разбирателство - може дори да са хармонична двойка, коментираха вчера в Берлин.

С намерението си да предоговори европейския бюджетен пакт, обявено в хода на избирателната кампания през януари, Франсоа Оланд безспорно привлече гласове във Франция, но увреди своя имидж в Германия. Журналисти го нарекоха “популист”. Меркел и нейният кабинет се запитаха за същинските му намерения - обзеха ги опасения, че пак ще бъде поставена под въпрос политиката им в Европа.

“Изявлението му за бюджетното споразумение не бе разбрано” в Германия, където темата е твърде чувствителна, признава един дипломат. На две-три срещи между сътрудници на Оланд и на Меркел през последните седмици в Берлин обаче бяха дадени разяснения.

Това сякаш изчисти недоразумението. Франсоа Оланд успя да наложи своя имидж на реалистично и проевропейски настроен социалдемократ. “Страхът пред Оланд в канцлерския офис намалява”, отбеляза в петък в заглавие всекидневникът “Зюддойче цайтунг”.

Макар случаят да не е приключен, всички са единодушни, че двете половинки на тандема, задвижващ Европейския съюз, нямат избор, освен бързо да сключат компромис под натиска на европейските си партньори и на финансовите пазари.

Оланд вече обяви, че първото му посещение в чужбина - много скоро след като встъпи в длъжност, ще бъде в Берлин. Очакваше се дори той да се обади на канцлерката още в неделя вечерта, както сподели специалният му съветник Жан-Марк Еро. Бивш преподавател по немски, последният е фаворит за премиерския пост. Номинацията му би направила твърде добро впечатление в Берлин.

Стремежът към консенсус, способността да се градят обединителни компромиси е запазен знак и на Меркел, и на Оланд. “И единият, и другата имат навика да подготвят решенията чрез продължителни дискусии”, което предизвиква и сходни критики - че били неспособни да действат без колебание, отбелязва френски дипломат. Като личност Оланд ще е по-скоро удобен за канцлерката, смята той.

Ангела Меркел впрочем се случва да пазарува в берлинските супермаркети, съответно не би отрекла и друго: че Франсоа Оланд е “нормален лидер”, за какъвто се представя. Родени с няколко седмици разлика през лятото на 1954 г., и тя - доктор по физика, защитила дисертация в източногермански университет, и той - завършил Националното висше училище за администрация (ENA), ковачница на френските елити, са възможно най-далеч от показния блясък, олицетворяван от Никола Саркози.

“Оланд няма да изненадва Меркел с импровизирани идеи” за разлика от Саркози, прогнозира в петък “Ханделсблат”; бизнес всекидневникът припомни, че канцлерката и досегашният френски лидер мъчно намираха общ език.

Отношенията между тях се активизираха едва миналото лято във връзка с кризата в еврозоната - зачестиха двустранните им срещи и съвместните решения, донесли на двамата общия прякор “Меркози”. “Дали Меркел наистина е харесала Саркози? Според мен едва ли…”, призна обаче тази седмица в своя статия Улрике Геро, която оглавява берлинския офис на Европейския съвет за външна политика.

“Канцлерката няма нищо лично срещу Оланд; наистина би предпочела Саркози да бъде преизбран, но главно по вътрешнополитически съображения”, подчертава дипломат от Берлин. И обяснява: “Една победа на социалистите би могла да вдъхне нови сили на социалдемократите от ГСДП” преди ключовите регионални избори в западната провинция Северен Рейн-Вестфалия на 13 май и година и половина преди парламентарните избори в Германия през есента на 2013 г.

Подкрепи Economic.bg