Икономиката на България ще нарасне с 2% през 2014 г.

Правителството ще се опита дефицитът през 2014 г. да е под 2%, каза Петър Чобанов

124 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Икономически ръст на българския брутен вътрешен продукт (БВП) с до 2% през следващата 2014 г., прогнозира пред Reuters министърът на финансите Петър Чобанов. В изказването си във форма на агенцията "Инвестиционен форум за Източна и Централна Европа" Чобанов защити прогнозата с "политиките на правителството за постигане на растеж и заетост".

"Резултатите от второто тримесечие на тази година не ни дават основание да очакваме възстановяване на икономиката", коментира финансовият министър. Очакванията му са за икономически ръст около 0.6% през 2013 г. "Основният проблем продължават да бъдат слабите инвестиции", добави Петър Чобанов.

Според него общественото недоволство също е повлияло негативно върху икономическото развитие на страната. Чобанов каза още, че за следващата година ще се стремим към бюджетен дефицит под 2% от БВП, колкото е предвиденият за тази. "Правителството актуализира фискалната цел за 2013 г. от 1.3% до 2% от БВП, за да стимулира икономиката и да помогне на нуждаещите се", припомнят от Reuters.

България има възможност да набере още до 400 млн. евро до края на годината, но все още предстои да бъде решено дали това ще е под формата на синдикиран заем или на еврооблигации, уточни Петър Чобанов. През следващата година ще се наложи излизане на международните пазари, за да се  рефинансира емисията на глобални облигации деноминирани в долари с падеж януари 2015 г. в размер на около 1.1 млрд. долара.

Финансовият министър увери, че експертите в МФ ще започнат да следят и наблюдават отблизо пазарните условия още от началото на годината. С ниво на държавния дълг от 17% от БВП България се нарежда сред най-малко задлъжнелите страни, както и сред страните с най-нисък бюджетен дефицит в ЕС, се допълва в анализа на Reuters.

Петър Чобанов определи политическата ситуация в страната като предизвикателство, което обаче помага на управляващите да бъдат фокусирани, да работят прозрачно и да представят реформи и мерки, които да рестартират икономиката. Според него, съвсем скоро ще се видят резултатите от тези мерки и те ще доведат до подобряване на бизнес средата.

Подкрепи Economic.bg