Икономиката на САЩ отбеляза неочакван ръст

Причината за силния растеж от 2,8 на сто е значително увеличаване на запасите от стоки и услуги, което показва, че американските компании се подготвят за скок на потребителското търсене и поръчките

Икономиката на САЩ отбеляза ръст от 2,8% през третото тримесечие на текущата година, изпреварвайки очакванията на инвеститорите и анализаторите, съобщава Reuters.

Причината за силния растеж е значително увеличаване на запасите от стоки и услуги, което показва, че американските компании се подготвят за скок на потребителското търсене и поръчките. Очакванията бяха за ръст на брутния вътрешен продукт на САЩ с 2,3% след увеличение с 2,5% на годишна база през второто тримесечие.

Потребителските разходи, които формират повече от две трети от БВП, обаче се повишиха през третото тримесечие с едва 1,5% след повишение с 1,8% през периода април-юни, като това представлява най-слабото темпо на растеж от повече от три и половина години насам. Покачването на бизнес инвестициите също се забавя, до едва 1,6%, спрямо 4,7 % през второто тримесечие.

Износът на САЩ за третото тримесечие се повиши с 4,5% след ръст с 8,0% през второто тримесечие, а вносът се повиши с 1,9% след ръст с 6,9% през периода април-юни. Правителствените разходи през третото тримесечие се повишиха слабо с 0,2% след спад с 0,4% през предходното тримесечие.

След публикуването на данните, доларът поскъпва с 1.33%, до 1.3330 долара за евро.

ГЛАСУВАЙТЕ за Социално отговорната компания на 2013 г.

Коментари: 0