Индийската валута поскъпна след идването на новия гуверньор

Водещият борсов индекс в страната - Sensex нарасна с 2.22% до 18 979.76 пункта

76 ~ 1 мин. четене
Автор: Десислава Младенова

Индийската рупия и фондовата борса в страната "поздравиха" новия гуверньор Рагуам Раджам, който вчера застана начело на Индийската централна банка. Валутата днес поскъпна с 2.3% спрямо щатския долар до 65.53 рупии за долар, а водещият борсов индекс в страната - Sensex нарасна с 2.22% до 18 979.76 пункта.

По време на първия си брифинг вчера Раджам обяви, че ще стартира програма, чиято цел е да стабилизира индийската валута. Централната банка ще започне да изкупува рупии и ще "наводни" пазара с долари. Вчера долната камара на индийския парламент прие закон, който позволява на международните холдинги да инвестират в пенсионните фондове в страната, което също е мярка в подкрепа на рупията.

Другите мерки на Раджам са свързани със стабилизиране на банковия сектор. Някои от тях, според него, "няма да са популярни", но той се надява да направи правилното за излизане от валутната криза. Банките ще имат право да отварят клонове без одобрението на централната банка. Освен това финансовите институции ще инвестират в държавни ценни книжа (ДЦК) при облекчени условия. Предвижда се още банките да се задължат да отварят клонове в провинцията.

От май досега индийската валута е загубила 20% от стойността си спрямо долара. Това стана причина много чужди инвеститори да напуснат страната. Друга причина за загубата на инвестиции са липсата на важни реформи, както и влошената икономика на страната.

Подкрепи Economic.bg