Индия глобява Vodafone с 220 млн. долара

Мобилният оператор води спор с индийския регулатор за над 2 млрд. долара

132 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Британският телекомуникационен гигант Vodafone е глобен с над 220 млн. долара от Индийското правителство, съобщи Bloomberg.  Причината за голямата глоба е подадена невярна информация за приходи от страна на телекомуникационната компания, с което е ощетена държавната хазна.

„Мобилните оператори в Индия плащат лицензите си на Министерството на телекомуникациите. Те се изчисляват спрямо ръста в приходите на годишната им база. Ведомството твърди, че Vodafone е изчислила грешно приходите си или е занижила умишлено годишния ръст“, обясни Танви Шукла от Bloomberg.

По думите й глобата няма да се отрази добре на компанията, а срокът за плащането й е 15 дни. Спред нея това не е последният юридически проблем между компанията и регулатора и „битката между мобилния гигант Vodafone и индийското телекомуникационно министерство ще има следващ рунд“.

Vodafone вече има един спор за над 2 млрд. долара с индийския телекомуникационен регулатор, който е свързан с придобиването на Hutchison Telecoms през 2007 г. Освен това телекомуникационната компания води дела за предоставяните от нея 3G роуминг услуги. Всички големи телекоми в Индия имат сключени помежду си договори за тези услуги, но бяха обявени за незаконни от регулатора.

Коментари: 0