Най-скъпо е да караш кола в Турция

Най-евтино гориво се продава в Русия, Саудитска Арабия и сраните от Северна Африка

268 ~ 2 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Турция е страната, в която най-скъпо излиза горивото за автомобил – средно 5 хил. долара годишно.Това потвърдиха данни от изследване на експерти от британската компания Prestige Performance Center GT. Италия и Хонконг също се доближават до турските цени. Най-евтино гориво, до 1000 долара годишно, се продава в Русия, Саудитска Арабия  и сраните от Северна Африка.

Експертите от Prestige Performance Center GT  установили, че поддръжката на кола като цяло най-скъпо излиза в Хонконг. Изследването показва още , че най-скъпо излиза купуването на нов автомобул в Сингапур, където средната цена е 105 хил. долара следван от САЩ със средна цена от 30 хил. долара и Хонконг – 27 хил. долара. В България средната цена на нов автомобил е около 18-19 хил. долара. Най-евтини коли със средна цена до 14 хил. долара се продават в Индия и Саудитска Арабия.

Най-скъпите застраховки за автомобили също са в Хонконг, където собствениците на автомобили плащат по 3 хил. долара годишно за застрахователни полици. На 2-ро място се нарежда Бразилия с разход за застраховка от 2.7 хил. долара и на 3-то място е Канада с цена на застраховката 2 хил. долара за година. Най-евтини застраховки , които струват по-малко от 300 долара на година, са в Япония, Саудитска Арабия и Русия.

Изследването показва, че най-скъпо е паркирането в Австралия, където средната цена на паркинга е 28 долара. На годишна база обаче най-голям разход за паркинг имат шофьорите в Хонконг (10 хил. долара) и САЩ (между 3 и 7 хил. долара). Най-скъпата синя зона е във Великобритания, в която влизането в центъра на посетителите струва по 15 долара.

Подкрепи Economic.bg