Индия облага сделки отпреди 50 години

Заради планираните мерки инвестиционни компании вече заплашват да се изтеглят от страната

6382 ~ 2 мин. четене

 

Най-лошата възможна идея, която Ню Делхи може да има, е да завърти времето назад с 50 години, за да постигне по-високи данъчни приходи. Индия наскоро реши да направи точно това. Продажбите, които са извършени между две чуждестранни компании в страната, да могат да се облагат петдесет години назад, планира управлението на източната държава. Разглеждането на тези случаи ще може да бъде предприемано 16 години назад вместо 6.


Данъчните планове противоречат на решението на Конституционния съд в Индия, според който Vodafone не може да се облага повече с данък за закупуване на мобилно комуникационно дъщерно дружество, каквото британската компания закупи през 2007 г. в лицето на базираната в Хонг Конг Hutchinson Whampoa.

Има много аргументи, които говорят срещу плановете. Ако се изпълни проекта, Индия ще излезе извън закона на нормална данъчната политика. Други страни не облагат данъци случаи, подобни на този на Vodafone и Hutchison Whampoa. Прилагането на новите правила също така ще бъде предизвикателство за Индия. Ще отнеме години, да се проверят всички случаи. Поради правни разноски, вероятно ще е изключително трудно да се разследват по-старите казуси.

Отговорите на чуждестранните наблюдатели на най-новите планове на Индия са очаквани. Британският финансов министър Джордж Озбърн заяви по време на посещение в Индия, че вижда опасност пред инвестиционния климат. Различни инвестиционни компании вече са написали жалби до министър-председателя. В тях те заплашват да изтеглят парите от структурите си обратно.

Индийският финансов министър Пранаб Мукерджи е отхвърлил твърденията, че планираният данък е вид отмъщение на чуждестранни инвеститори, които са имали добър бизнес с индийски компании през последните години. Така или иначе, Индия не може да позволи намаляване на преките инвестиции. Икономиката отслабва и дори страната отчаяно се нуждае от инвестиции в промишлеността и инфраструктура.

Правителството изчислява, че новите данъчни правила могат да вкарат в бюджета до $8 млрд. годишно. За страна, която има бюджетен дефицит от 90 милиарда долара, това е незначителна сума. Приходите от налога едва ли могат да заменят потенциалните преки инвестиции и загубените вече съществуващи такива.

 

Людмил ЗахариевПодкрепи Economic.bg