Инфлацията в Китай намаля рекордно

През септември цените на дребно са нараснали с едва 1.9% на годишна база

80 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Годишната инфлация в Китай през септември падна до едва 1.9%, пише държавната информационна агенция Синхуа, като се позовава на данни от статистическото бюро. Толкова слабо поскъпване при цените на дребно не е имало през последните две години, показва статистиката.

Причина за спада в темпа на инфлацията са най-вече по-бавно растящите цени на хранителните продукти, които съставляват една трета от индекса и са нараснали само с 2.5%. През август поскъпването им все бе 3.4%.

Като знак на забавяне на икономическия растеж, производствените цени спаднаха през септември с 3.6% в сравнение със същия месец на миналата година. Това е седми пореден месец, в който се отчита намаление.

Анализаторите очакваха подобна стойност за инфлацията. "Почти няма изненади по отношение на данните за инфлацията", коментира икономистът Джоу Хао от ANZ Bank.

Това увеличава възможностите за ръководството в Пекин да разхлаби паричната политика, за да се подсили спадащата икономика. Постановената от ръководството на Народната република цел за годишна инфлация бе определена на малко под 4%. 

Подкрепи Economic.bg