Инфлацията в Китай се повиши до 2,4%

Основната причина за това е увеличението на цените на хранителните продукти

92 ~ 1 мин. четене

Потребителската инфлация в Китай се е повишила до 2,4% през април. Основната причина за това е увеличението на цените на хранителните продукти, съобщи китайското правителство, цитирано от Reuters. Цифрата надхвърли очакванията на икономистите, които прогнозираха 2,2%.

Покачването на инфлацията през април след спад през март е повлияно от скока с 11,2% на цените на пресните зеленчуци миналия месец, обявиха от Националната статистическа служба.

Инфлацията стигна до най-високото си за последните 10 месеца ниво от 3,2% през февруари, но спадна до 2,1% през март. Правителството заяви, че цели да задържи годишната инфлация на ниво около 3,5%, след като отчете инфлация от 2,6 процента миналата година.

В сряда стана ясно, че износът на Китай е нараснал повече от очакваното. Данните на митническата агенция показват, че през април има ръст от 14,7%, докато анализаторите очакваха месечното увеличение да бъде около 9%. Неочаквано големият скок отново буди съмнение, че данните са манипулирани, тъй като експортът към двата основни пазара - САЩ и Европа намалява.

Вносът на Китай също продължава да расте с двуцифрен процент - 16,8%. Така в края на април се образува търговски излишък на стойност 18,2 млрд. долара.

Подкрепи Economic.bg