Инвеститорите на BlackBerry искат продажба

Най-големите собственици в RIM не вярват, че е възможно компанията отново да се върне на върха в сегашния си формат и искат капитална промяна

Инвеститорите на Research In Motion (RIM) считат, че пълната продажба на компанията-производител на смартфоните BlackBerry е най-доброто решение за бъдещето на фирмата, предаде агенция "Блумбърг".

Нещата при RIM отдавна не вървят добре. Само през последния месец компанията направи няколко промени в мениджърското си звено. Въпреки това най-големите инвеститори в RIM явно не вярват, че е възможно компанията отново да се върне на върха в сегашния си формат и искат капитална промяна.

През тази седмица RIM нае като консултанти JPMorgan Chase и RBC Capital Markets, чиято задача е да намерят бизнес партньор на канадската компания. Това, обаче, не означава, че сривът в акциите наRIM ще спре, казват инвеститорите, макар че наемането на такива имена като консултанти подсказва едно – опция за продажба.

"Искаме осъществяването на продажба на RIM или разделянето на компанията и различните ѝ звена, но дори в такъв случай продажбата на отделните видове бизнес пак изглежда най-добрата опция", коментира Вик Албоини, председател на инвестиционната компания Jaguar Financial – един от големите инвеститори в RIM. Албоини е готов да преговаря с голямо име в технологичния бранш – IBM или Microsoft.

От средата на 2008 година, когато RIM беше в пика си, стойността на акциите на канадската компания е паднала с над 90%. По онова време BlackBerry беше неоспоримият лидер при смартфоните, а iPhone едва прохождаше и се намираше на пазара от само една година. Само през последната година спадът в стойността на акциите на RIM е над 76% и се дължи главно на свиващите се обороти на компанията и забавянето на поръчки и нови продукти.

Коментари: 0