Ирак с интерес към българска техника и стоки

Това стана ясно на срещата на БТПП с експерти от ислямската република

„По-активен обмен на бизнес информация между България и Ирак ще улесни значително търговските връзки между двете страни, които в момента не са много активни”. Това каза председетелят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов, който посрещна група от експерти от Ирак, пребиваваща в нашата страна с цел подготовка на смесена комисия.

Симеонов отбеляза, че в миналото Ирак е бил традиционен икономически партньор на България. След установяването на демокрация в Ирак има предпоставки и условия за възстановяване на добрите търговски отношения. БТПП има за партньор Федерацията на иракските търговски палати от 1999 г.

„Трябва да се стремим към преки отношения в търговията, като се избягват трети страни посредници”, допълни още той.

Водачът на делегацията – Мохамед Хюсеин Алшами, посланик, началник на юридически отдел в Министерството на външните работи на Ирак сподели, че експертите от неговата страна имат за цел да подготвят договорната рамка на отношенията между България и Ирак. Според него трябва да се наблегне повече на ролята на частния бизнес в тези отношения.

В делегацията от Ирак присъстваха представители на министерства на търговията, промишлеността и минералите, на благоустройството и строителството, на планирането, на водните ресурси, на електроснабдяването, на туризма и паметниците, на висшето образование, на финансите, околната среда и от Федерацията на иракските търговски палати.

Главният секретар на партньорската на БТПП организация в Ирак Абдулхюсеин Жабор Рашид Ал Мубарака подчерта, че федерацията е готова да окаже съдействие на българските фирми, които желаят да отворят представителство в Ирак. Бе предложено и откриването на български търговски център в Багдад.

На срещата бяха обсъдени и трудностите, които иракските граждани срещат за получаване на български визи след затварянето на българското посолство в Багдад. БТПП обеща подкрепа за подготовка на покани за бизнес визи за иракски бизнесмени, след потвърждение за членството им във Федерацията.

Ал Мубарака съобщи, че има силен интерес от иракски предприемачи за закупуване на земеделска техника. Държавата оказва подкрепа с финансиране за тази цел. В Ирак също така се търсят съоръжения и техника за отглеждане на едър рогат добитък, за рибовъдството, техника за хранително-вкусовата промишленост, медицинска и фармацевтична продукция.

Коментари: 0