Искаме 6 млрд. лева от Европа за водния сектор

Мастер планове за водните нужди и съоръжения ще има до края на 2012 г., асоциация иска отделен регулатор да следи сектора

30% по-малко загуби от тръбите до 2020 г.

6690 ~ 2 мин. четене

Многократно увеличение на средствата от еврофондовете за водния сектор ще поиска България, за да предотврати пълното сриване на водния сектор през следващите 5-6 години, съобщи министърът на околната среда и водите Нона Караджова по време на обществено обсъждане на проекта на Национална стратегия за управление на водите.

Страната настоява да получи 2,958 млрд.евро /6 млрд.лв./ за  водопроводи,канализации, пречиствателни станции, язовири и други съоръжения между 2014 и 2020 г. , което е три пъти повече от договорените 2 млрд.лв. за този програмен период.

Това ще помогне да тушираме отчайващата нужда от инвестиции, тъй като 25-30 години секторът е изоставен и тръбите са на  решето, обясни Караджова. Само 46% от населението е свързано с пречиствателни станции за отпадни води. Около 60% са загубите на вода във  ВиК сектора, за който основно ще отидат европейските пари.  Целта е те да бъдат намалени с 30-40% .

Необходими са най-малко 13 млрд.лв. инвестиции. Ако ВиК операторът ги вложи сам, ще трябва да се увеличи сериозно цената на водата, което чрез европейското финансиране на проектите ще се ограничи.

Основен бенефициент за парите от ЕС  ще бъдат общините. Мастер планове, които ще бъдат изготвени от МРРБ до края на годината, ще дадат отговор точно къде приоритетно трябва да бъдат вложени инвестициите – в кои, водопроводи, язовири и .н.

Стратегията предвижда да се разработят методики как да се подпомагат бедните и под каква форма, при какво отчитане на водата, ако в бъдеще не бъдат усвоени парите от еврофондовете.Така  правителството ще има готовност  да включисистемата за водно подпомагане.

Разчетите на финансистите, правили анализите за стратегията, показват, че не се очаква цената да надскочи социално поносимите нива, при които да има нужда да се подпомагат бедните. Според Закона за ВиК услугите нивото за социална поносимост е до 4% от средните доходи на домакинство за страната. Ако цената на водата се вдигне заради непривлечени или неусвоени средства от еврофондовете, няма да е виновен ВиК операторът, а общината, държавата, които ще бъдат собственици на съоръженията

Да се създаде Агенция по водите, в която всеки подотрасъл да бъде представен с дирекция, предложи отново Българската асоциация по водите.Според организацията компетентността в сектора се поделямежду 7 министерства, общини и оператори, което не решава проблема с единното ръководство на сектора, заяви Иван Иванов, председател на организацията.

Да се извади водния регулатор от Държавната комиси за енергийно и водно регулиране, за да няма подчинена позиция спрямо енергетиката и да получи самостоятелни функции, иска браншът.  Още по-голямо окрупняване наВиК операторитедо 6, колкото са старетгическите региони или 4 – по басейнови дирекции, предлага асоцията.

Сдружението на общините пък е против централитацията и закриването на 23 общински ВиК дружества. Да се включат  стратегията и оператори на малки хидроенергийни обекти и минералните води.

 

Таня КирковаПодкрепи Economic.bg