Искат нови 150 реформи от Гърция

Според германския Der Spiegle това е условие, за да бъде удължен с две години срокът за изпълнение на фискалните цели

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Гърция ще трябва да извърши още 150 реформи, засягащи икономиката на страната. Това пише германският седмичник Der Spiegle. Според изданието това е новото изискване на "тройката", за да разсрочи с две години изпълнението на фискалните цели, поставени пред страната при одобряването на втората финансова помощ в размер на 130 млрд. евро.

Според немския вестник Гърция вече е приключила с около 60% от реформите, които се изискваха от нея като други около 20%, които продължават да се дебатират с гръцкото правителство, все още остават неразрешени. Сред допълнителните искания за реформи са отслабването на законите свързани с наемането и съкращаването на работещите, промени в правилата за минимално заплащане на труда и отмяна на привилегиите в някои професии.

Гърция трябва да убеди инспекторите на "тройката" в големия прогрес при реформите, за да излязат с позитивен доклад за напредъка на Атина. Едва тогава Еврогрупата и Еврозоната да разрешат отпускането на следващия транш от 31.5 млрд. евро, които са жизненоважни за страната.

Коментари: 0