Искат увеличение на енергийната помощ за социално слаби

От КНСБ настояват и в средното образование да има увеличение на доходите

Около 50-60 млн. лв. ще са необходими за допълнително еднократно плащане към част от пенсионерите в края на тази година. Това е възможно да се случи в рамките на Бюджет 2012, уверен е президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той обясни, че предложението обхваща изплащане на 50 лв. към минималните пенсии и съответните проценти за пенсиите до 400 лв.

Пламен Димитров коментира проблема в присъствието на социалния министър Тотю Младенов по време на Тържественото събрание на Българската минно-геоложка камара, което се проведе по случай Деня на миньора в Раднево.

"Не става дума за увеличение на пенсиите, а за минимално компенсиране на инфлацията и на загубената покупателна способност през последните години", обясни Димитров. „Смятаме, че изпълнението на бюджета позволява това да се случи, т.к. той е планиран на дефицит от 1 млрд. лв. и 100 млн. лв., а към полугодието има излишък от около 60-70 млн. лв.", допълни той.

:Втората стъпка касае социално слабите. Ние смятаме, че трябва да бъде променен гарантираният минимален доход, през който се изчисляват всички социални помощи в България. От 2008 г. той не е променян и е замразен на 65 лв. Така от една страна гарантираният минимален доход да бъде увеличен с процента на увеличението на цената на ел. енергията. Например с 14%, което може да означава 74-75 лв. и това да стане още от есента. И на тази база да се направи допълнителният пакет за всички социално слаби, самотни майки, родители с повече деца, самотно живеещи възрастни хора и т.н.", каза още Димитров.

Освен това от КНСБ искат да се увеличи енергийната помощ от 350 киловатчаса на 450. Отделно да бъдат увеличени заплатите в някои части от културния сектор - читалища, библиотеки музеи и някои други. Средното образование е другия сектор, в който настояваме да има увеличение на доходите - от 450 лв. на 480 лв., настояват синдикатите.

Коментари: 0