Испания може първа да остави еврото

Страната е твърде голяма, за да бъде спасена, но напускането на еврозоната крие някои предимства, твърди MarketWatch

6686 ~ 2 мин. четене

Много по-вероятно е Испания да се оттегли от еврозоната, отколкото Гърция, или която и да е друга от периферните страни. Испания е твърде голяма, за да бъде спасена. А и другите държави нямат политическата тежест, за да скъсат с еврото. Докато Испания е водеща сила в латинската общност. При това, подобно на Гърция, и за Испания напускането на еврозоната крие някои предимства, пише MarketWatch.

Испанската икономика затъва все по-дълбоко в кризата, а така необходимата девалвация е невъзможна в рамките на еврозоната. Испанците са принудени да плащат в скъпото германско евро, което оказва постоянен натиск върху икономическото развитите на страната.

Дълговите пазари се възползват от това и търсената от инвеститорите доходност за испанските облигации с 10-годишен падеж вече се движи около рекордните 6.45%, съвсем близо до критичната граница от 7%.

Банковата система на страната е на ръба на срив, а правителството няма достатъчно свободни средства, за да рекапитализира дори Bankia. Третата по големина на активите банка в страната, чиито проблемни ипотечни кредити са довели до нуждата от допълнителни провизии на стойност 19 млрд. евро. А това далеч не е единствената банка с такъв проблем в четвъртата по големина икономика в еврозоната.

През цялата писана история на капитализма имотен балон никога не се е пукал без да последва банкова криза. А в Испания в момента се наблюдава огромен срив в стойността на жилищата, който се задълбочава.

Нейната икономика е вече в рецесия, и вероятно ще продължи да се свива. Безработицата е 24%. Едно от всеки четири испански домакинства е без източник на доходи. Продажбите на дребно падат с около 10% годишно. А Брюксел и Берлин налагат политика на строги фискални икономии, с една цел да спасят еврото, независимо от цената за испанската икономика.

За разлика от Гърция, в Испания има силен промишлен сектор. Страната никога не е разчитала единствено на помощта на Европейския съюз. Испания е една успешна икономика с добре изградена индустриална база. Износът формира 26% от испанския брутен вътрешен продукт, съотношение подобно на това във Великобритания, Франция или Италия.

Проблемът на Испания е паричен, и няма причини да се смята, че испанската икономика няма да може да се справи извън еврозоната.

Испания е политически стабилна. За много страни членство в еврозоната е повече политически, отколкото икономически акт. За балтийските държави то е начин за противопоставяне на Русия. За Германия това е шанс да заеме водеща роля в Европа. За Франция еврото е начин за увеличаване на политическото влияние в глобален мащаб. За Испания обаче единната валута има малко политическо значение. Испанската политика е до голяма степен ориентирана към Латинска Америка.

Така че за Испания вероятно ще е по-добре да излезе от валутния съюз, вместо да плаща цената, която Германия и Брюксел й налагат за оставане в еврозоната.

 

Подкрепи Economic.bg