ЕЦБ отхвърли плана за спасвяване на Bankia

Управителят на Централната банка Мигел Анхел Фернандес Ордонес подаде оставка

6704 ~ 1 мин. четене

Испания ще трябва да излезе с нов план за рекапитализиране на Bankia SA, след като Европейската централна банка отхвърли предложението за използване на държавен дълг.

ЕЦБ заяви, че планът на Мадрид да емитира облигации за 19 милиарда евро, за рекапитализация на банката, създава опасност за нарушаване на правилото, че централната банка не може да финансира правителството, съобщи FT, цитиран от darikfinance.bg.

Правителството частично национализира Bankia, третата по големина на активите банка в страната, в началото на май.

Идеята на Мадрид беше държавата да предостави държавни облигации на кредитната институция, които Bankia да използва за гаранция по заем в рамките на прозореца за рефинансиране на ЕЦБ.

След като предложението беше отхвърлено, управителят на Централната банка на Испания, Мигел Анхел Фернандес Ордонес подаде оставка, като ще се оттегли с един месец предсрочно, оставяйки на наследника си на поста да се справи с фискалната криза в страната.

Испания има по-висока от средната за Европа експозиция на банковия си сектор, като петте най-големи банки, притежават активи, равни на 204% от БВП, в сравнение със 125% в Германия.

А се очаква Мадрид да предостави значителна финансова подкрепа на своите банки през следващите няколко тримесечия, заради големия обем от проблемни ипотечни кредити в портфейлите им.

Подкрепи Economic.bg