Испания ревизира прогнозите си за БВП през 2013 г.

Европейската комисия очаква испанската икономика да се свие с 1.4% през тази година

64 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Испанският министър-председател Мариано Рахой обяви, че правителството ще ревизира своята прогноза за развитието на брутния вътрешен продукт (БВП) през 2013 г., съобщава El Pais.

Повечето анализатори определят сегашната икономическа прогноза за текущата година за нереалистична. Официалната цел за 2013 г. е БВП на Испания да се свие само с 0.5% преди да се върне към растеж от 1.2% през 2014 г. През изминалия месец Европейската комисия съобщи, че очаква през текущата година испанската икономика да се свие с 1.4%, а през следващата да нарасне с едва 0.8%. 

Брюксел има и различна прогноза за безработицата. Комисията очаква средната безработица в Испания да се покачи до 26.9% през 2013 г. Администрацията в Мадрид смята, че безработицата ще се понижи до 24.3%.

Някои анализатори обвързват застоя на испанската икономика с безпрецедентните мерки за икономии, предприети от кабинета на Мариано Рахой. През февруари 2013 г. стана ясно, че публичният дефицит на Испания е бил ограничен под 7% от БВП през 2012 г. Според споразумението на Мадрид с Брюксел испанският дефицит през миналата година трябваше да бъде понижен до 6,3%. 

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg