Испания в свободно падане

Медиите в страната и навън настояват за спешни мерки за овладяване на все по-критичната ситуация

6154 ~ 1 мин. четене

Испанската ситуация се влошава все повече, лихвените проценти по държавните облигации се повишават и това изисква нови мерки. Медиите в страната говорят за нов капитализъм - или ако не, то поне за най-сетне така чаканата фундаментална реформа на финансовите пазари.

Съмненията около икономическата криза в страната повишиха доходността на десетгодишните държавни облигации до 6.16%. Това е ниво, което се смята за неприемливо и което изисква „намеса” и дори излизане от еврото, твърдят икономически вестници на пазара.

Кризата на еврото се завръща с пълна сила, а инвеститорите са все по-скептични, анализира "Ню Йорк Таймс". Европейската централна банка обаче няма да направи никакъв опит да се меси отново, прогнозира вестникът.

В момента правителството в Мадрид опитва да реагира срещу заплахи от отделни автономни райони в страната, които не желаят да се съобразят със спестовните решения.

Отслабването на еврото от друга стрна може да има положителен ефект върху паунда и британците. И трите рейтингови агенции оценяват Испания само с "А", като по този начин страната е на пет стъпки по-назад от Великобритания. При това испанския държавен дълг е близо 70% от БВП, значително по-нисък от Великобритания, която е с 83%, но и с по-добри икономически перспективи за британския паунд като по-стабилна валута.

 

Подкрепи Economic.bg