Италианските банки са изправени пред много рискове

Продължаващото отслабване на реалната икономика и връзката между финансовия сектор и суверена са основните проблеми, смятат от МВФ

196 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Италианският банков сектор е добре капитализиран, но все още е поставен пред много рискове, заради продължителната рецесия и големите експозиции в държавен дълг. Това е мнението на международния валутен фонд (МВФ), изразено в доклада на мисията в Италия.

"Продължаващото отслабване на реалната икономика и връзката между финансовия сектор и суверена са основните рискове", се казва в доклада на МВФ, цитиран от Reuters.

МВФ препоръчва да се вземат мерки, като например увеличаване на провизиите срещу загуби от обезценка и намаляване на обезценените активи в портфолиото на банките.

Според доклада рецесията стимулира увеличаването на лошите кредити, държани от банките и намалява тяхната доходност. Освен това финансовите институции, които държат италиански държавни ценни книжа (ДЦК) са в риск и заради повишаването на държавния дълг.

Анализаторите на фонда са установили, че по-голямата част от кредиторите в Италия вече изпълняват новите по-строги изисквания. Единствено Monte dei Paschi di Siena, която миналата година получи 4 млрд. евро държавна помощ, все още не изпълнява условията за капиталова адекватност.

Последните стрес тестове показаха, че банките в Италия биха издържали и на двата най-лоши сценария - концентрирани шокове и продължителен период на бавен икономически растеж. От МВФ обаче предупреждават, че при тези сценарии капиталовите резерви на банките ще бъдат изчерпани.

Подкрепи Economic.bg