Allianz ще плати 880 млн. долара за турски застраховател

Германският финансов гигант ще измести френската Axa като лидер на пазара в Турция

296 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Германският финансов гигант Allianz SE, който е най-големият застраховател в Европа, се съгласи да купи турската компания Yapi Kredi Sigorta AS за 684 млн. евро (879 млн. долара). След разширяването на бизнеса си Allianz ще стане най-голямото дружество на общозастрахователния пазар в Турция, пише Bloomberg.

Allianz ще придобие 93.9% от акциите на застрахователя, които в момента са собственост на Yapi & Kredi Bankasi AS - турска банка, която е част от портфейла на италианската UniCredit.

"Турция е един от най-бързо развиващите се застрахователни пазари в световен мащаб", коментира Оливър Баете, член на борда на директорите на Allianz. По думите му сделката е "уникална възможност за заемане на водеща позиция в един от ключовите и растящи пазари в Европа".

След покупката Allianz ще измести френската Axa SA като най-голямата застрахователна компания в Турция. Премийните приходи на пазара в южната ни съседка се оценяват на 17.1 млрд. турски лири (9.4 млрд. долара).

Вчера книжата на Yapi Kredi Sigorta AS затвориха на ниво 21.55 лири за акция, което дава пазарна капитализация на компанията от 1.14 млрд. долара. Дяловете на Allianz добавиха 0.6% до 108.30 евро, с което ръстът от началото на годината достигна 3.3%.

През миналата година пазарният дял на Allianz в Турция е бил 8.4%, с което компанията е заемала трето място. След придобиването на Yapi Kredi Sigorta делът на германската компания ще достигне около 16%. Axa контролира 14% от пазара, а местната компания Anadolu Anonim Turk Sigorta Sirketi събира 13% от премийните приходи.

Yapi Kredi Sigorta увеличи оборота си с 26% до 1.23 млрд. лири през миналата година. От здравно осигуряване компанията събира 507 млн. лири.

Allianz има сериозен бизнес и в България. Германската компания е собственик на общо- и животозастрахователно дружество у нас, както и на пенсионно осигурителна компания.

Подкрепи Economic.bg