Италия налага нови глоби на Apple

През декември миналата година италианските регулаторни органи глобиха компанията с 900 000 евро за „неспособността й адекватно да информира клиентите за техните права в областта на гаранцията и техническата поддръжка"

Apple трябва да изплати глоба от 377 000 долара на Италия или бизнесът им в страната ще бъде преустановен. Причината е, че американската компания не е уведомила както трябва потребителите за безплатната двугодишна гаранция на всичките си продукти, които продава в Европейския съюз, съобщават световните медии.

Съгласно законите в Италия, потребителите на електронни устройства и други продукти за продължителна употреба имат право на безплатна двугодишна гаранция и техническа поддръжка, независимо от останалите условия, предлагани от производителя.

През декември миналата година италианските регулаторни органи глобиха Apple с 900 000 евро за „неспособността й адекватно да информира клиентите за техните права в областта на гаранцията и техническата поддръжка". Установено бе, че компанията предлага гаранция (AppleCare Protection Plan) срещу допълнително плащане, без да обясни на потребителите, че според италианското законодателство те имат право на безплатна гаранция в продължение на две години от момента на покупката.

Коментари: 0