Италия спаси от фалит най-старата банка в света

Bank of Italy разреши отпускането на държавен спасителен заем от 3.9 млрд. евро за Monte dei Paschi di Siena

292 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Италианската централна банка (Bank of Italy) даде своето одобрени за отпускането на държавен спасителен заем от 3.9 млрд. евро (5.3 млрд. долара) на най-старата банка в света - Monte dei Paschi di Siena. Това е последната стъпка към съживяване на третата по пазарна капитализация финансова институция в Италия, информира Reuters.

Около Monte dei Paschi напоследък сериозно се разшумя, особено след скандала, че търговия с рискови деривати от банката може да струва на акционерите й загуба от 720 млн. евро.

След срещата на Управителния съвет на Bank of Italy, която продължи повечето от предварително предвиденото, надзорната банка излезе с кратко становище, в което се казва само, че бордът на директорите е дал "положително становище" за отпускане на заема. Повече подробности не бяха оповестени.

В петък акционерите на Monte dei Paschi одобриха плана за рекапитализацията на финансовата институцията. Така беше отворен пътя за получаването на спасителния държавен заем от 3.9 млрд. евро. Случаят с най-старата банка може да се превърне във взривоопасен въпрос при ожесточената кампания преди предстоящите на 24 и 25 февруари избори в Италия.

Подкрепи Economic.bg