Избраха по-късия "Набуко-Запад"

Консорциумът "Шах Дениз II" е обявил официално избора на акционерите

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Консорциумът "Шах Дениз II" подкрепя по-късия вариант на газопровода "Набуко" - "Набуко-Запад". Това беше съобщено от самия консорциум пред БНР. Окончателното решение за съдбата на газопровода трябва да бъде взето до 2013 г.

Съкратеният вариант беше предложен първоначално от BP, която е акционер в "Шах Дениз II". Той е бил подкрепен и от шестимата акционери в проектната компания на газопровода. Според изпълнителният директор на консорциума Райнхард Мичек "решението е важен крайъгълен камък за проекта "Набуко" и огромна стъпка към окончателното инвестиционно решение". Според него "Набуко" дава свобода на избора на потребителите на газ и ще допринесе значително за сигурността на газовите доставки в Европа.

В класическия си вариант "Набуко" трябваше да бъде дълъг 3900 км. и с капацитет от 31 млрд. куб. м. газ. Той трябваше да пренася природен газ от азербайджанското газово находище "Шах Дениз II" до австрийския град Баумгартен. Първоначалната цена беше определена на 8 млрд. евро, но в последствие се оказа, че тя ще бъде не по-малко от 15 млрд. евро.

Заради оскъпяването се отказа унгарската компания MOL реши да продаде участието си в проекта. Малко по късно и германската RWE обяви, че проекта е нежизненоспособен и също иска да излез еот него. По късата версия "Набуко-Запад" ще започва от българо-турската граница до Баумгартен, а капацитетът му ще бъде 20 млрд. куб. м. газ. 1300-километровата тръба ще има изходни станции във всяка от държавите, през които преминава.

Това е добър ден и положително решение за "Набуко-Запад", за консуматорите на газ в Европа, както и за доставчиците на газ. Ние преминахме от полуфиналната към финалната фаза и работим интензивно, за да реализираме окончателното инвестиционно решение, коментира завеждащият "Връзки с обществеността" на консорциума "Набуко" Кристиян Долезал.

На въпрос решено ли е вече дали "Набуко-Запад" ще се свърже с газопровода ТАНАП между Азербайджан и Турция Долезал заяви, че това трябва да се реши от акционерите. "Трябва да разгледаме текстовете от междуправителственото споразумение, които не сме видели досега. Тъй като Турция е наш партньор в проекта "Набуко", ние работим по въпроса заедно с турските ни колеги", каза той.

Коментари: 0