Износът на Еврозоната намалява

През септември свиването е с 1.1% на месечна база

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Износът на Еврозоната се е свил рязко през септември, след като икономиката на 17-те държави членки влезе в рецесия за втори път през последните четири години. Данните на европейската статистическа служба Евростат показват, че на месечна база свиването е с 1.1%. През август имаше ръст от 3.3%.

Вносът намалява повече - с 2.7% като в края на месеца се образува излишък по търговското салдо от 11.3 млрд. евро. Предходният месец балансът отново беше положителен - 8.9 млрд. евро.

Данните на статистиката показват, че най-голямата експортна нация в Европа - Германия е сред държавите, чийто износ също намалява. През септември спадът е с 1.5% до 40.3 млрд. евро. При Великобритания намалението е с 3.2% до 15.6 млрд. евро, в Италия - 0.8% до 15.3 млрд. евро, а във Франция се отчита ръст от 1.6% до 15.3 млрд. евро.

"Ситуацията в Еврозоната ще става дори по-лоша през четвъртото тримесечие и през следващата година", коментира за Bloomberg Жак Калиос, главен икономист в Nomura International в Лондон. "Ще станем свидетели на рецесия, която ще се разпростре отвъд 2013 г.", добавя той.

 В началото на ноември Европейската комисия (ЕК) прогнозира, че икономиката на Еврозоната ще се свие с 0.4% през тази година и ще отчете ръст от едва 0.1% през следващата. Заради дълговата криза прогнозата за Германия беше намалена наполовина до 0.8%.

Коментари: 0