Израел и Палестина възобновяват преговорите

Посредник на първите преговори от 2010 г. насам ще бъде САЩ

Автор: Десислава Младенова

Днес се очаква мирните преговори между Израел и Палестина да бъдат възобновени, предаде Time.com. Срещата между представители на двете страни ще се състои в Йерусалим. Посредник на първите преговори от 2010 г. насам ще бъде САЩ, като се очаква те да продължат 9 месеца.

На днешните обсъждания ще присъства Ципи Ливни, бивш министър председател на Израел и Саеб Ерекат, който ще защитава палестинските интереси. В срещата ще участват още Исаак Молхо, който е главен преговарящ от Израелска страна и Мохамед Стайе от палестинска. Посредникът ще бъде Мартин Индък, бивш американски посланик в Израел.

На срещата няма да присъстват президентите на Израел и Палестина - Бенджамин Нетаняху и Махмуд Абас, нито американският президент Барак Обама.

Вчера Израел освободи 26 палестински затворници, които бяха посрещнати от президента на Палестина Махмуд Абас и свои сънародници.

Палестинските власти обаче предупредиха, че преговорите отново могат да се провалят. Това се случи след като вчера Израел одобри строежа на 900 нови жилища за еврейски заселници в източен Йерусалим, предава The Independent. Именно това бе и поводът за прекратяването на преговорите между Израел и Палестина преди три години.

През миналия месец Израел отхвърли искането на Палестина за замрaзяване на строежа на нови жилища в Йерусалим. Според говорител на министър-председателя на Израел Бенджамин Нетаняху,  Палестина се е съгласила да участва в преговорите след отказа за замразяване на плановете за заселване на региони в Йерусалим и Западния Бряг и следователно не може да заплашва със спиране на преговорите.

Коментари: 0