Йената премина в защитни позиции след стенограмата на Фед

Евро/долар се възстанови от три месечното дъно

Йената премина днес в защитни позиции по време на азиатската търговия и се отдалечава от многомесечните върхове срещу еврото и долара. Подобрените настроения на пазарите водят до рискови покупки, а това намалява търсенето на сигурност в японската валута.

Долар/йена е 101.60 след спада до три и половина месечно дъно вчера на 100.80. По подобен начин евро/йена е на 138.85 при три и половина месечно дъно в сряда на 138.15. Обратите помогнаха и на долара и на еврото да завършат вчерашния ден без промяна. Развитията показаха също, че пазарите не изпитват желание за излизане от познатите рейнджове на търговия.

Евро/долар се възстанови от три месечното дъно на 1.3634 и завърши деня с минимален спад на 1.3686. Търговията беше в известна степен променлива около публикуването на стенограмата на Федералния резерв от последното заседание през април. Тя показа, че вземащите решения са дискутирали стратегии за излизането от ултра благосклонната монетарна политика. В същото време обаче те ясно дават да се разбере, че не сигнализират готовност за нормализиране на политиката или повишение на лихвите в скоро време. При очертаващото се първо повишение в средата или края на 2015 година, долара загуби позиции вчера в края на деня. Акциите на Уолстрийт скочиха като индекса Дау Джоунс нарасна с над 1%. Речи на други представители на Фед, като управителя на Фед-Минеаполис Нараяна Кочерлакота, също подчертаха предпазливата позиция на централната банка. На този фон доходността по облигациите с близък матуритет остана ниска, а това оказа натиск и върху долара.

Валутата, която се открои с представянето си беше стерлинга, чийто средно претеглен индекс срещу другите валути удари пет и половина годишен връх. Растежът дойде благодарение на данни показали ръст на продажбите на дребно през миналия месец. Подкрепа оказа и стенограмата на АЦБ от заседанието през май, която показа, че някои представители на централната банка са започнали да обмислят възможността за задържане на лихвите, което вече е по-балансирана оценка и крачка към следващата стъпка за повишение на лихвите. Евро/паунд слезе до 17-месечно дъно от 0.8083. Паунд/долар удари двуседмичен връх на 1.6922.

 

Спад на златото заради отлива на средства от златните фондове

Златото пада днес, след като най-големия фонд за търговия със злато в света отчете най-голям отлив на средства за последните три седмици. Натиск оказаха и индикациите на Федералния резерв, че ще продължи да намалява стимулите за икономиката.

Спот цената на жълтия метал е 1290 долара за тройунция. За сметка на това платината и паладиума продължиха да растат, заради опасенията за доставките при продължаващата 17-та седмица стачка сред персонала на основните производители в ЮАР.

Стенограмата от заседанието на Федералния резерв през април показа, че централната банка подготвя оттеглянето в крайна сметка на монетарните облекчения. Дискусията е била около инструментите, които могат да се използват за постигането на целите като крайно решение не е взето.

Най-големият фонд за търговия със злато в света SPDR Gold Trust отчете в сряда спад на активите си с 3.3 тона до 776.89 тона, което е най-ниска стойност след декември 2008 година. Самият отлив през деня беше най-големия след 30 април.

Централната банка в Индия облекчи суровите правила за внос на злато и позволи на нови седем частни агенции да транспортират жълтия метал. Това действие трябва да подобри доставките и намали премията в пика на сезона на сватбите.

Доларът напредна срещу йената за първи път след шест сесии на спад. Растежът е благодарение на стенограмата на Фед.

 

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Коментари: 0