Животновъдите блокират на почивки Капитан Андреево

Хората организират периодични блокади, които продължават средно до 20 минути

80 ~ 2 мин. четене

Животновъдите блокират на почивки граничен пункт "Капитан Андреево". Протестът на стопаните е срещу неизплатените субсидии към сектора. Хората организираха периодични обсади на границата с Турция, които продължаваха средно до 20 минути. Първата блокада обаче беше за не повече от 10 минути заради засиленото полицейско присъствие.

"Отново ще се опитаме да блокираме пътя, и ще продължаваме да го блокираме, докато някой ни чуе", заяви председателят на Асоциацията на българските животновъди Бойко Синапов пред "Фокус". В протеста в петък участват близо 100 животновъди, които нахлуха на пътното платно в посока "Капитан Андреево". При един от опитите им обаче се стигна до лек сблъсък със служителите на реда.

"Разбрахме, че министърът на земеделието и храните Димитър Греков е бил на среща в Кърджали, на 70 км от нас. Колегите животновъди изразиха недоволството си, защото не може министърът да ходи да си прави политически ПР кампании, а да не дойде при нас и да ни каже какво се случва", допълни Синапов.

По думите му исканията, които представят производителите чрез блокадата на "Капитан Андреево", са същите, които са били изложени и по време на срещи в Министерство на земеделието и храните (МЗХ). "Така ние се принудихме да си защитим интересите по този начин", обясни председателят на Асоциацията на българските животновъди.

"От една седмица протестираме и никой не ни обръща внимание. Категорично държим да бъдат изплатени субсидиите, които са обещани, да има пълна прозрачност на отчета през 2014 година, какво ще се случва с българските животновъди през 2014 година. По тази начин не може да се развиваме", категоричен бе Бойко Синапов.

Протестиращите искат ресорният министър Димитър Греков да посочи кога ще бъдат изплатени 70% от субсидиите. Синапов предупреди, че браншът се готви за мащабен протест следващата сряда. Демонстрацията ще се проведе пред сградата на земеделското ведомство, а в нея ще се включат животновъди от цялата страна, уверява председателят на Асоциацията на българските животновъди.

Подкрепи Economic.bg