Животновъдството е приоритет за новия министър на земеделието

По думите му в България има много добри възможности за развитие на млечното говедовъдство

156 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

„Животновъдството ще бъде приоритет за България през този мандат”, заяви министърът на земеделието и храните Димитър Греков, който откри 1-то по рода си у нас Национално говедовъдно изложение в Сливен на черно-шарената порода. Министърът коментира, че смята изложението, организирано от Асоциацията за развъждане на черно-шарената порода в България, да стане традиционно. По думите му в България има много добри възможности за развитие на млечното говедовъдство.

Греков посочи, че през тази година ще бъдат отпуснати 50 хил. лв. национални доплащания за изложения. Новият министър се ангажира да подкрепи исканията на българските животновъди, които са свързани главно с държавен контрол на производството и ценообразуването на млякото. Той не скри, че пред министерството стоят много задачи  и според него парите за пасища и ливади трябва да отиват за животновъдите.

В първото за страната Национално говедовъдно изложение взеха участие близо 100 животни от 20 български ферми. В изложението показаха и животни от Германия, Гърция, Италия, Косово и Холандия. Основната цел на изложението е да покаже достиженията на българските говедовъди и да покаже на останалите старни, че българските ферми имат изключителен потенциал и добър образователен ценз.

Подкрепи Economic.bg