Йотингер се опасява за транзита на руски газ към ЕС

"Южен поток" трябва да преустановен, докато не отговори на нормите ни, поиска отново еврокомисарят

Заплаха

204 ~ 1 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Изграждането на газопровода „Южен поток” трябва да бъде преустановено, докато проектът не бъде приведен в съответствие със стандартите на Европейския съюз (ЕС). Това за пореден път заяви еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер, цитиран от агенция РИА Новости.

„Проектът „Южен поток” трябва да бъде преустановен до пълното му съответствие с европейското законодателство”, заяви Йотингер по време на кръгла маса за енергийната политика на ЕС.

Вчера руският президент Владимир Путин призова строежът на газопровода да не бъде политизиран. По време на визитата си във Виена той заяви, че проектът е в полза както на Русия, така и на ЕС. След подписването за австрийския участък между „Газпром” и OMV Путин определи опитите на САЩ да спрат проекта като „обикновена конкурентна борба”.

Днес Гюнтер Йотингер също така отново предупреди от опасност за евентуална газова криза. Той призна, че „енергийната ни сигурност отново стана политически приоритет, във връзка с опасенията, свързани с напрежението между Русия и Украйна”. Йотингер припомни, че „Русия е основният ни външен доставчик на енергия, а Украйна – ключова транзитна държава за енергийни ресурсите към ЕС”.

„В този контекст всякакви прекъсвания на доставките ще имат съществени последици за ЕС и Европа като цяло”, констатира еврокомисарят. Днес той предстои да се срещне с украинския министър на енергетиката и въгледобива Юрий Продан, с който да обсъдят евентуалните реверсивни доставки на газ от съседната Словакия, както и за начин на възобновяване на преговори между „Нафтогаз” и „Газпром” за дългосрочна търговия със синьо гориво.

Подкрепи Economic.bg