КНСБ иска още 100 млн. лв. за борба с безработицата

Ако сегашната сума от 99 млн. лв. не стане 200 милиона, през зимата безработните ще се увеличат с десетки хиляди, смятат от синдиката

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

От КНСБ настояват за двойно увеличение на парите, с които държавата противодейства на безработицата, предаде БНТ. Според синдиката, ако сегашната сума от 99 млн. лв. не стане 200 милиона, през зимата безработните ще се увеличат с десетки хиляди.

Допълнителните пари, за които КНСБ настоява, са за нова работа на хората, които остават без препитание след края на летния сезон. От синдиката настояха сегашните управляващи да сложат край на политиката на пазара на труда от последните 8 години, която доведе до безработица от близо 13%.

"Не се взеха мерки нито от Тройната коалиция, нито от правителството на ГЕРБ, а се подходи непрофесионално на пазара на труда", подчерта Диана Найденова, експерт „Пазар на труда" в КНСБ.

Държавната подкрепа срещу безработицата е довела до част от спада й от 12.4% през февруари до 11 на сто през май. "Служебното правителство даде допълнителни 30 млн. лв., та общата сума стана 99 млн. лв. Иначе безработицата щеше да продължи да расте", поясни още Найденова.

От КНСБ отново се възпротивиха срещу искането на Еврокомисията за поетапно увеличение на пенсионната възраст.

"За нас това не е нещо, за което ние трябва да козируваме и да изпълняваме - още повече, че то не е подплатено с каквито и да било аргументи", заяви Ася Гонева, изпълнителен секретар на КНСБ.

За да се гарантират парите за пенсии догодина от синдиката настояха за увеличение на максималния осигурителен доход на 2400 лева.

Коментари: 0