КНСБ настоява за 330 лева минимална заплата

Синдикатите искат и ръстът на възнагражденията в бюджетния сектор да е минимум 10%

164 ~ 1 мин. четене

От следващата година минималната работна заплата да се увеличи от 290 на 330 лева, пенсиите с 10-12% и минимум 10% ръст на заплатите в бюджетния сектор – настояват синдикатите от КНСБ.

Преди дни финансовият министър Симеон Дянков заяви, че според заложеното в бюджета увеличение минималната заплата ще стигне 310 лева, а не 330 лева, както искат синдикатите.

"Към този момент все още не можем да коментираме бюджета за 2013, тъй като за него знаем единствено от интервютата на министрите", каза в сутрешния блок на Bulgaria On Air заместник-председателят на КНСБ Николай Ненков. Той заяви, че предложенията им ще бъдат представени на предстоящия Национален съвет за тристранно сътрудничество, насрочен за 8 октомври.

От синдикалната организация се оплакаха, че на няколко пъти последните месеци са настоявали извънредно свикване на тристранката, но така и не се е получило. Сред поводите за желаната среща е драстичното увеличение на тока през юли и обсъждане на нов пакет от антикризисни мерки. "Наивно е да се мисли, че сме излезли от кризата. В момента страната навлиза в нов етап, от който може да не се измъкнем поне 3-4 години. Затова е нужен нов пакет от мерки е нужен", убеден е Ненков.

Подкрепи Economic.bg