КТБ взима под 10% от БТК

Банката и VTB Capital потвърдиха покупката на мажоритарния пакет акции в телекома

Корпоративна търговска банка ще придобие под 10% от капитала на Българската телекомуникационна компания след одобрението на сделката за продажбата на мажоритарния пакет акции от телекома. Това става ясно от съобщение на КТБ до Българската фондова борса.

КТБ и VTB Capital PLC подписаха споразумение с кредиторите на БТК, със самата БТК и с групата на нейната компания-майка с предмет уреждане на основните условия за бъдеща продажба и преструктуриране на групата на БТК.

При осъществяване на всички предварителни условия, включително съдебно одобрение на плана за преструктуриране, както и одобрение от съответните регулаторни органи на този план и бъдещата продажба, се очаква сделката да бъде реализирана през септември 2012г.

В резултат на осъществяването на тази сделка КТБ  възнамерява да придобие под 10% от капитала на БТК, се казва в съобщението.

Вчера БТК публикува съобщение за сделката, в което обяви, че след приключване на придобиването и при спазване на българското законодателство, новият мажоритарен собственик ще направи търгово предложение за изкупуване на останалите акции на БТК.

Главният кредитор на групата БТК Royal Bank of Scotland, съобщи преди 3 седмици, че преговаря с двама финансови инвеститори, които да придобият контрол над телекома.

Новите собственици на БТК трябва да платят 130 млн. евро на старшите обезпечени кредитори, в замяна на което ще придобият мажоритарно дялово участие в телекомуникационната компания, възлизащо на 93.99% от капитала й. Те ще погасят и задължения в размер на 588 млн. евро. Старшите обезпечени кредитори ще получат възможност да ликвидират всичките си позиции в БТК срещу общата сума от 617 млн. евро.

Очаква се ефективната цена на акция в процеса на прехвърляне на собствеността да е в диапазона 0.81 лв. - 1.92 лв. за лот при 2.999 лв. средна цена в борсовата сесия от 11 юли, когато акциите на БТК бяха търгувани последно.

Коментари: 0