КЗК отмени обществена поръчка на Центъра за градска мобилност

Става въпрос за отпечатване и доставка на винетки за преференциално паркиране, изработване на информационната система на ЦГМ и осигуряване на SMS паркирането

236 ~ 1 мин. четене

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отмени като незаконосъобразна обществената поръчка за организацията на паркирането в центъра на столицата. Възложителят - Център за градска мобилност към Столична община, е създал редица "необосновани пречки за участие в процедурата", смята комисията. Една от най-явните бариери е обединяването на три различни по вид дейности, без да са разделени в обособени позиции.

Става въпрос за отпечатване и доставка на винетки за преференциално паркиране, изработване на информационната система на ЦГМ и осигуряване на SMS паркирането. Първата дейност е от компетенцията на специализирани печатници, докато другите две могат да бъдат изпълнени от софтуерни и телекомуникационни компании. Според антимонополния орган е незаконосъобразно и изискването за 3-годишен опит в трите специфични сфери на дейност. Това условие се превръща в ограничение, което принуждава участниците да търсят обединения, смята КЗК.

Тя атакува и методиката за оценяване на офертите, защото създава предпоставки за субективност. Заинтересовани участници в поръчката, които се жалваха пред КЗК, предупредиха, че ограниченията са тенденциозни и целят търгът да бъде спечелен от определен консорциум от фирми. ЦГМ ще трябва да заплати над 5000 лв. разноски на фирмите жалбоподатели, постанови КЗК. Решението подлежи на обжалване.

Подкрепи Economic.bg