Кабинетът дава още 30 млн. лв. за цифровизация и 23 млн. лв. на Microsoft

Министерствата ще разпределят допълнителни общо 148.1 млн. лв.

152 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Допълнителни 30 млн. лв. ще бъдат преведени по бюджета на Министерството на отбраната (МО), като с част от средствата ще се освободи радиочестотен спектър, необходим за изпълнение на Плана за въвеждане на наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване (DVB-T) в България. С 30-те допълнителни милиона лева ще се финансира и изграждането на мобилни комуникации за жп транспорта по стандарт GSM-R (проекта за реконструкция и електрификация на железопътната линия Пловдив-Свиленград).

Това става ясно от публикувания проект за Постановление на Министерски съвет (МС), където трябва да се одобрят допълнителни 148.1 млн. лв. разходи и трансфери по републиканския бюджет за 2013 г.

От тези пари по бюджета на Министерския съвет ще се преведат още 26.365 млн. лв., като 23.3 млн. лв. от тях ще са за плащания към софтуерния гигант Microsoft. Парите са по договор от 2012 г. за предоставяне на софтуер и програмни продукти на Microsoft за нуждите на държавната администрация. Продуктите са с придобит лиценз с безсрочно право на ползване.

Най-голяма допълнителна сума ще бъде дадена на Министерство на труда и социалната политика (МТСП). Ръководеното от Хасан Адемов министерство ще получи още 40 млн. лв., с които ще се покриват разходите по увеличените месечни добавки за деца с трайни увреждания, раздаването на социални помощи на повече хора, интеграционни добавки и помощно технически средства за хората с увреждания и други социални дейности на МТСП.

Подкрепи Economic.bg