Кабинетът гласува актуализацията на бюджета

Не се предвижда в актуализацията на бюджет 2013 г. увеличение на минималната работна заплата и коледни добавки за пенсионерите

Автор: Божидара Иванова

На извънредно заседание на Министерския съвет днес, кабинетът ще гласува актуализацията на бюджета за тази година. Финансовото министерство предвижда промените в него да помогнат за изпълнението на част от най-неотложните стабилизационни мерки в програмата на правителството на Пламен Орешарски, насочени към растеж подобряване на бизнес средата и подпомагане на хора с увреждания.

Според финансовия министър Петър Чобанов не се предвижда в актуализацията на бюджет 2013 г. увеличение на минималната работна заплата и не е заложена сума за коледни добавки на пенсионерите, но и не се изключва възможността за търсене на варианти за допълнителни плащания.

Предвижда се  актуализацията на бюджетния дефицит тази година да се увеличи с 493 млн. лв., като общият дефицит на страната ще достигне 1.6 млрд. лв. или 2% от БВП, който се очаква за годината. След като бъде гласуван от правителството, законът трябва да се внесе в парламента и да се приеме възможно най-бързо.

Коментари: 0