Кабинетът на Венецуела в оставка по "молба" на Мадуро

Президентът привлече съратника на Ернесто Че Гевара за реорганизиране на корумпираните правителствени институции

"Революция в революцията"

Кабинетът на Венецуела в оставка по
3662 ~ 1 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Правителството на Венецуела подаде оставка, за да позволи на президента Николас Мадуро да реорганизира изпълнителната власт, информират днес световните медии.

Официално за това съобщи вицепрезидентът Хорхе Ареаса. „Ние, кабинетът на министрите, взехме решение за реорганизиране на правителството. В най-близките дни държавният глава ще излезе със съответно изявление“, заяви той пред местната телевизия VTV.

Според него целта на обсъденото с президента решение е да се следва плана за повишаване ефективността на държавните институции, сред които борба с бюрокрацията и корупцията. Ареаса пък нарече колективната оставка "постъпка на истински революционери".

„Аз благодаря на целия колектив на кабинета, който днес подаде оставка, за да ми предостави възможност да направя необходимите промени“, коментира Николас Мадуро в социалната мрежа Twitter. Кабинетът на Венецуела в оставка започна работата си през април 2013 г., след като Мадуро смени покойния Уго Чавес в президентското кресло.

Плановете си за реформиране на правителството бяха обявени от Мадуро още в началото на юли 2014 г. Тогава той ги нарече „революция в революцията отвътре“, цитира го испанската агенция EFE.

Венецуелският лидер също така обяви, че реорганизацията ще бъде проведена от 78-годишния икономист Орландо Борего, който е близък съратник на Ернесто Че Гевара и е работил в правителството на Куба. Според медиите Борего работи като съветник на Мадуро от април т.г. насам.

Според наблюдатели обаче обявената реорганизация на изпълнителната власт е популизъм, тъй като едни министри просто ще бъдат заменени с други и политическият курс „няма да се промени“. 

Коментари: 0