Кабинетът забавя вдигането на минималната заплата

Вместо от 1 октомври, МРЗ ще бъде индиксирана от 1 януари

72 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Минималната работна заплата (МРЗ) вероятно ще бъде увеличена с 30 лв. от 1 януари 2014 г., а не както бяха обещали управляващите и настояваха синдикатите - от 1 октомври. Това става ясно от процеса на договаряне на минималните осигурителни прагове между синдикати и работодатели, пише "Сега". Социалният министър Хасан Адемов е дал препоръка на партньорите в Тристранката да се съобразяват с това ниво на най-ниското възнаграждение, когато преговарят за минималните осигурителни прагове.

Изданието пише обаче, че договорките в 44 икономически дейности от 85 обаче са сключени при 310 лв. минимална заплата. Това означава, че промени в праговете може да се наложат и след окончателното им договаряне.

След като дойде на власт кабинетът "Орешарски", Адемов обяви, че от 1 октомври според него трябва да има увеличение на МРЗ. Той обаче се застрахова и заяви, че то ще се случи само след съгласуване със социалните партньори.

Бизнес организациите обаче са твърдо против вдигането на минималната заплата, без да има икономическа обосновка. Според тях това води до фалити и до загуба на работни места. При ръст на минималната заплата автоматично с нея се изравняват и най-ниските прагове, на които се осигуряват нискоквалифицирани работници с ниска производителност на труда. Така според работодателите техните заплати се изравняват с тези на по-квалифицираните служители, на които няма възможност да се увеличат парите. Това ги демотивира да работят по-добре и по-качествено.

Синдикатите обаче настояват, че административното увеличение на доходите изсветлява икономиката, тъй като се вадят на светло пари, които иначе се дават под масата.

Подкрепи Economic.bg