Китай с интерес да инвестира в жп и пристанищна инфраструктура

България представлява интерес за китайските инвеститори, но е необходимо да прояви гъвкавост, прагматизъм и равнопоставеност за привличането им, е казал китайският премиер Ли Къцян

100 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Китай проявява интерес към изграждането на инфраструктура в България. Това каза министър-председателят Пламен Орешарски, след срещата си с премиера на Китайската народна република Ли Къцян, която се проведе в град Далиен на брега на Жълто море. По думите на премиера най-голям интерес има към изграждането на железопътна инфраструктура, пристанищни комплекси и във високотехнологични производства.

"България представлява интерес за китайските инвеститори, но е необходимо да прояви гъвкавост, прагматизъм и равнопоставеност за привличането им", е казал Ли Къцян на нашия премиер. Той е посъветвал Орешарски "да намери своя модел за развитие", а самият премиер на България каза: "Няма да се правим на китайци", цитиран от БНР.

Страната ни е поискала за догодина да домакинства форума "Млади шампиони", отправена е и покана Ли Къцян да посети България. "Вероятността това да се случи е голяма", коментира Орешарски.

Българският премиер обясни, че за туризма ще се напише специална стратегия как да се привлекат повече китайски туристи у нас.

Отново на дневен ред е темата за пряка самолетна линия между Китай и България. В края на този месец у нас идва китайска делегация, която ще договаря по-конкретно какви са възможностите да се инвестира в България.

За страната ни Ли Къцян знае, че е страната на розовото масло, но обясни , че родното производство е твърде недостатъчно, за да задоволи нуждите на големия китайски пазар.

Подкрепи Economic.bg