Кадър на ГЕРБ сменя областен лидер на БСП в Мини "Марица изток"

Андон Андонов влиза в борда на директорите вместо отговорника на "червените" в Стара Загора Васил Самарски

Кадър на ГЕРБ сменя областен лидер на БСП в Мини
3929 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов започна рокадите и в борда на директорите на Мини „Марица Изток“, след като миналия петък обяви смяната на ръководството на Българския енергиен холдинг (БЕХ). 

Областният лидер на БСП - Стара Загора, Васил Самарски, който досега бе в борда, ще бъде заменен от ръководителя на "Електроснабдителен район" в Мините Андон Андонов. Последният обаче бе депутат ГЕРБ в 42-рото Народно събрание (НС) и е нонимиран за предстоящите парламентарни избори от партията на Бойко Борисов.

Решението за това е взето на заседание на едноличния собственик на дружеството - Български енергиен холдинг, още на 8 август. В края на миналата седмица са подадени документи в Търговския регистър за вписване на промяната, която се очаква да стане факт тази седмица.

"Информиран съм за промяната и съм дал съгласие да стана член на Борда на "Мини Марица-изток". Подписал съм необходимите документи пред нотариус и чакам вписването в Търговския регистър", съобщи Андонов. който е завършил ВМЕИ - Варна, специалност "Електроенергетика".

Целият му 33-годишен професионален стаж е минал в "Мини Марица-­изток", с изключение на едната година в НС от квотата на ГЕРБ. Андонов беше депутатът, който неколкократно настоя пред бившия министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев да бъде повишена цената на въглищата в "Мини Марица-изток", за да може дружеството да не работи под себестойност. Андон Андонов отново е номиниран за депутат от ГЕРБ, но след като промяната в борда на държавните мини стане факт, той ще бъде принуден или да откаже номинацията или да се отдаде на политиката.

Уволненият от министър Щонов изпълнителен директор на БЕХ инж. Георги Христозов остава като председател на борда на директорите на "Мини Марица-изток". Преди да отиде в БЕХ, той беше дългогодишен директор на ТЕЦ "Марица изток 2". В управлението на мините засега остава и сегашният му изпълнителен му директор инж. Георги Златев.

Коментари: 0