Как да пестим от топлина - съветите на „Топлофикация-София“

Спазването на няколко прости съвета могат да доведат до правилното използване на уредите вкъщи, което да доведе до спестяване на енергия и да намали месечната сметка за парно, пише в указанията

1160 ~ 3 мин. четене

"Топлофикация-София" разпространи сред своите абонати подробна информация за това как всеки клиент на компанията може да оптимизира собственото си потребление на топлинна енергия, така че да пести енергия без това да влияе негативно на топлинния комфорт в жилището му. Спазването на няколко прости съвета могат да доведат до правилното използване на уредите вкъщи, което да доведе до спестяване на енергия и да намали месечната сметка за парно, пише в указанията.

Подробно описаните съвети по-долу ще бъдат предоставени на близо 14 000 домоуправители, на които всеки месец "Топлофикация-София" изпраща информация за подадената и потребена топлинна енергия в сградата, така че всеки един от живеещите в нея може да я изиска и получи, припомнят от дружеството. Ето и съветите:

1. Трябва да знаете, че термостатичният вентил на всеки от вашите радиатори има отделни степени, като на всяка степен приблизително отговаря определена температура в помещението.

2. Когато го завъртите на определена степен, вие му "давате команда" до колко градуса приблизително искате да ви е топло в стаята. Достигне ли се желаната температура, вентилът автоматично притваря достъпа на топлина до радиатора. И така пестите енергия, като оставяте на автоматичния уред да следи отоплението в стаята и да не позволява разхищение на енергия.

3. Не "забравяйте" вентила максимално отворен през целия сезон, защото тогава той няма да "разбере" кога автоматично да затвори достъпа на топлина в радиатора, независимо че в помещението вече е достатъчно топло. Не забравяйте да "командвате" вентила!

4. Не се стремете да поддържате еднаква температура в цялото жилище, защото това не е икономично.

5. Не си мислете, че ако оставите включен само един радиатор и отворите широко вратите, ще топлите останалите помещения и така ще икономисате от сметката. Работещият радиатор постоянно ще консумира големи количества енергия, за да поддържа зададената чрез термостатичния вентил температура в широкото пространство, и всъщност точно това ще увеличи сметката ви.

6. Температурата в спалните през нощта може да бъде по-ниска, без да се наруши комфорта на спящите.

7. Ако сутрин всички излизат от дома, не е добре напълно да затворите вентилите на радиаторите. Вечерта ще е нужна много повече енергия, за да стоплите изстиналите помещения. Най-добре е вентилите да се оставят на 1 или 2 степен.

8. Когато се налага по-дълго време да отсъствате от жилището, не затваряйте вентила докрай. Оставете го на делението *. Така дори навън да стане изключително студено, радиаторите няма да замръзнат и да стане авария.

9. Ако искате да се проветри помещението, вентилът се завърта на знак звездичка * и прозорците се отварят широко за 5 минути.

10. Термостатичният вентил не трябва да се оставя дълго време под прякото действие на студения въздух, защото тогава той се отваря автоматично на максимална степен и консумацията на енергия от радиатора е много голяма. Ако искате да се убедите в това, можете да опитате, но не избирайте да пробвате действието на вентила в най-студения зимен ден.

11. Завесите пред радиаторите както и декоративните решетки пречат на вентила да си върши работата. Те ограничават едно малко пространство, което бързо се стопля и вентилът затваря, защото счита, че е постигната зададената температура. В останалата част от помещението остава студено. Тогава потребителят си включва радиатора на по-висока степен и пак се получава същият резултат. Така се намалява ефективността от работата на вентила и се изразходва излишно много енергия.

12. Не слагайте мебели точно пред радиаторите, защото те са препятствие пред достъпа на топлина към помещението. Тогава част от топлината отива към стената и навън, а според експерти това води до увеличение на консумацията на топлинна енергия с 10-20%.

13. Жилището не бива да се претопля. Европейски експерти са изчислили, че понижението на температурата в дома с 1°С е равно на около 6% икономия на енергия.

Подкрепи Economic.bg