Калфин: Дянков се опита да прехвърли вината за пенсиите на Брюксел

Според зам.-председателя на бюджетната комисия в ЕП със средства от програми на ЕС не могат да се плащат пенсии и надбавки или някакви подобни действия

120 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

С неверните си изказвания Симеон Дянков се опита да хвърли вината за липсата на коледни добавки към пенсиите върху Брюксел. Това заяви в интервю за Дарик зам.-председателят на бюджетната комисия в Европейския парламент Ивайло Калфин. По думите му Европейската комисия е реагирала срещу спекулативни и неверни твърдения, защото с възстановени от Европа пари не може да се извършват социални плащания.

"Със средства от програми на ЕС не могат да се плащат пенсии и надбавки или някакви подобни действия. Има средства, те са минимални, за социална политика. Основно са свързани с безработици, преквалификации и т.н., с помощ за бедните, доставка на безплатна храна, това, което става чрез БЧК, но не и за коледни надбавки и повишаване на пенсиите. Бъркането на двата вида бюджета не е вярно", уточни Калфин.

Според него повишаването на доходите може да се случи от страна на държавата по няколко различни начина, но те всичките били извън управленската логика на ГЕРБ.

"Най-добрият начин за повишаване на доходите е да се подобрят условията за бизнес в България. Всичките обяснения, че има криза и че България в кризата постига не знам си какъв си героизъм, просто не са сериозни. Вижда се как с лоши решения, и то политически решения, се гонят инвеститори. Един от най-фрапантните примери е с това, което се случва с инвеститорите във възобновяеми енергийни източници. Това, че се пъдят инвеститори, означава по-нисък икономически растеж, означава и по-малко приходи", добави Ивайло Калфин.

Подкрепи Economic.bg